0
You have no items in your shopping cart.

Τα Νέα μας

Μ. Καφούρος: Ερώτηση στη Βουλή για τη φορολογική ελάφρυνση των αγροτών της Σαντορίνης

 

ΜΑΡΚΟΣ ΕΜΜ.ΚΑΦΟΥΡΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ν.Δ
210-3709665,3709666
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς: Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
 Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Ελευθέριο Αυγενάκη

 

Θέμα: Διασφάλιση του δικαιώματος φοροαπαλλαγής 30%, όπως προβλέπει ο νόμος για τους αγρότες της Σαντορίνης.

Κύριοι υπουργοί,

Η κυβέρνηση μας, εκφράζοντας τη βούληση της για έμπρακτη στήριξη των συνεταιρισμών, θέσπισε φοροαπαλλαγή 50% για τα μέλη τους που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με το νόμο 4935/2022. Στη συνέχεια, κατόπιν παρέμβασης της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, διεύρυνε με νέα νομοθετική ρύθμιση (ΚΥΑ ΦΕΚ 4760/Β/09.09.2022) τις κατηγορίες των ωφελούμενων, ως όφειλε, ώστε να συμπεριληφθούν και οι αγρότες της Σαντορίνης, ως μέλη αναγκαστικού συνεταιρισμού, ακόμη και αν αυτοί δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Για τη περίπτωση τους μάλιστα ορίστηκε φοροαπαλλαγή σε ποσοστό 30%.

Ωστόσο, για λόγους που έχουν να κάνουν αφενός με ατυχείς διατυπώσεις της διορθωτικής τροπολογίας (εντάσσει εσφαλμένα τους αγρότες του νησιού στο καθεστώς της συμβολαιακής γεωργίας που όμως δεν ισχύει για τους συνεταιρισμένους αγρότες) και αφετέρου με τεχνικά ητήματα των συστημάτων πληροφορικής της ΑΑΔΕ και του ΥΠΑΑΤ, διαγράφεται ο κίνδυνος να είνει ανεφάρμοστη για το οικονομικό έτος 2022 η ευνοϊκή ρύθμιση για εκατοντάδες Σαντορινιούς αγρότες. Η αρνητική αυτή εξέλιξη, πέρα από το ότι αντιστρατεύεται τη βούληση της κυβέρνησης μας να στηρίξει τον αγροτικό κόσμο συνολικά και τους συνεταιρισμούς του, δημιουργεί και ένα αίσθημα αδικίας στους αγρότες της Σαντορίνης καθώς εκ των πραγμάτων μοιάζει τελικά να στερούνται, μόνο αυτοί, των ευεργετημάτων μιας ευνοϊκής φορολογικής ρύθμισης που είχε αποδέκτες όλους τους αγρότες.

Οι έως τώρα συσκέψεις και συναντήσεις των αρμοδίων (ΑΑΔΕ) και των εμπλεκομένων υπηρεσιών (ΥΠΑΑΤ) υπήρξαν ατελέσφορες με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα και τα μέλη της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις με την επιφύλαξη ότι είναι δικαιούχοι της απαλλαγής ενώ αρκετοί υπέβαλλαν δηλώσεις χωρίς την επιφύλαξη με τη πεποίθηση ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. 

Με δεδομένο ότι το κίνητρο της φορολογικής ελάφρυνσης παρέχεται για εννέα (9) φορολογικά έτη, από το 2022, αντιλαμβάνεστε πόσο άδικο είναι για μία κατηγορία αγροτών ο νόμος να ισχύσει για οκτώ (8) έτη.

Είναι απολύτως αναγκαίο να επιλυθεί το πρόβλημα.

Κατόπιν αυτών, κύριοι υπουργοί ερωτάσθε,

1. Σε ποια μέτρα προτίθεστε να προβείτε ώστε να βρεθεί λύση και οι αδυναμίες των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ και του ΥΠΑΑΤ να μην αποτελέσουν εμπόδιο στην εφαρμογή της ευνοϊκής φορολογικής ρύθμισης;

2. Σε περίπτωση που τεχνικά παραμείνει το πρόβλημα, σε ποιες πολιτικές αποφάσεις θα προχωρήσετε ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοσθεί και για το 2022 η κυβερνητική ρύθμιση που προβλέπει την φοροαπαλλαγή σε ποσοστό 30% των Σαντορινιών αγροτών;

Ο Ερωτών Βουλευτής Αθήνα 16 Οκτωβρίου 2023
Mάρκος Εμμ.Καφούρος
Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ

Please Verify your Age

Are you of legal drinking age in your country?

YES

YES

NO

NO

____________________

By entering this website, you affirm that you are of legal drinking age in your country